ارگ کریم‌خان شیراز

ارگ کریم خان که آن را با نام زندان کریم خان نیز می‌شناسند، از جمله مهم‌ترین جاهای دیدنی شیراز و بخشی از مجموعه زندیه است. این بنای باشکوه و زیبا به دست کریم خان زند که به وکیل الرعیا شناخته می‌شد، ساخته شد. ارگ کریم‌خان را در سال ۱۱۸۰ هجری قمری بنا کردند. کریم خان زند بعد از اینکه به قدرت رسید، تصمیم گرفت تا میدانی بزرگ همانند میدان نقش جهان اصفهان در شمال شیراز بنا کند. این میدان را در گذشته با نام توپخانه می‌شناختند در حال حاضر در ضلع شرقی میدان بازار وکیل قرار دارد و بخش دیگری از مجموعه زندیه به حساب می‌آید. ارگ کریم خانی در ابتدای خیابان کریم خان زند، نبش میدان شهرداری این شهر قرار دارد. در شش ماه اول سال از ساعت ۸:۳۰ زصبح تا ۲۱ و در ۶ ماه دوم سال از ساعت ۷:۳۰ تا ۲۰:۳۰ می‌توانید از این ارگ زیبا دیدن کنید.

بازار وکیل

بازار وکیل یکی دیگر از بخش‌های مجموعه زندیه به حساب می‌آید. این بازار نیز همان طور که تصور می‌کنید، به دستور مستقیم کریم خان زند ساخته شده است. در ادامه شما را با این بازار زیبا و سنتی بیشتر آشنا می‌کنیم. بازار وکیل یکی از بزرگترین مراکز خرید شیراز به حساب می‌آید و بسیاری آن را قلب اقتصاد این شهر می‌دانند. این بازار ورودی‌های متعددی از خیابان‌های مختلف دارد. شما می‌توانید از خیابان‌های طالقانی، زند و لطفعلی خان وارد بازار وکیل شیراز شوید. ورودی اصلی بازار، ورودی‌های شمالی و جنوبی هستند که در ضلع شرقی میدان شهرداری و خیابان زند قرار دارند. توجه داشته باشید در نزدیکی این بازار جای پارک خودرو به‌ ندرت پیدا می‌شود. پس بهتر است فقط همراه با وسایل نقلیه عمومی به این بازار بیایید.

مسجد وکیل شیراز

این مجسد در کنار بازار وکیل و خیابان طالقانی واقع شده است. برای اینکه به مسجد وکیل دسترسی پیدا کنید، بهتر است از وسایل نقلیه عمومی کمک بگیرید. در نزدیکی بازار و مسجد وکیل، خبری از جای پارک خودرو نیست. مسجد وکیل در نزدیکی میدان شهردای واقع شده است. با کمک مترو و اتوبوس می‌توانید به‌راحتی به میدان شهرداری برسید و از آنجا به مسجد وکیل بروید. دوران سلطنت کریم خان زند یکی از دوران پرشکوه برای شیراز بود. زمانی که کریمخان این شهر را به‌عنوان مقر حکومت خود انتخاب کرد، کمر همت بست تا این شهر را به اوج خود برساند. در همین راستا، ابنیه مهم و عظیم بسیاری را از خود به یادگار گذاشت. مسجد وکیل بخشی از مجموعه زندیه شیراز است که در کنار بازار بزرگ وکیل قرار دارد. ساخت این مسجد نیز تقریباً همزمان با بازار وکیل انجام شد. بر اساس اسناد تاریخی، قدمت این به مسجد به سال ۱۱۸۷ باز می‌گردد. جالب است بدانید که بر اساس اسناد تاریخی، حسین علی میرزا فرمانفرما، پسر فتحعلی شاه، این مسجد را به‌صورت کامل در دوران قاجار بازسازی کرد. پس می‌توان گفت این مسجد جزو معدود ابنیه تاریخی دوران زندیه بود که در دوران قاجار مورد خشم محمد خان قاجار قرار نگرفت.

حمام وکیل شیراز

جالب است بدانید کریم خان زند در نزدیکی مسجد، دستور ساخت حمامی زیبا را نیز داده بود. در گذشته حمام کردن در زندگی شهری که دیگر خبری از حوض و رودخانه نبود، کار دشواری به حساب می‌آمد. به همین خاطر دولت‌ها و افراد خیر، در بخش‌های مختلف شهر، حمام‌های عمومی بنا می‌کردند. تا دوران قاجار که کلاً خبری از حمام خصوصی در خانه‌ها نبود. حتی تا اوایل انقلاب اسلامی نیز مردم کماکان از حمام‌های عمومی استفاده می‌کردند. بسیاری از حمام‌های حمومی قدیمی دیگر از بین رفته‌اند؛ اما خوشبختانه حمام وکیل شیراز سالم و پابرجا باقی مانده است و می‌توانید از اوج هنر معماری ایرانی آن لذت ببرید. در ادامه شما را با حمام وکیل شیراز که بخشی از مجموعه زندیه است، آشنا خواهیم کرد. حمام وکیل در نزدیکی بازار و مسجد وکیل قرار دارد. ورودی حمام در خیابان طالقانی شیراز و غرب مسجد و بازار وکیل قرار دارد. برای دسترسی به این حمام باید با ماشین به سمت بلوار کریم‌خان بروید و پس از آن وارد میدا شهدا شوید. بعد میدان شهدا باید در خیابان طالقانی خودرو خودتان را پارک کنید و پیاده به سمت حمام بروید.